SSL πιστοποιητικό. Γιατί το χρειάζομαι.

Μπορεί να αναρωτιέστε, «Γιατί χρειάζομαι ένα SSL πιστοποιητικό στην ιστοσελίδα μου;».

Λοιπόν, όταν μιλάμε για την δραστηριότητα μας στο ίντερνετ, η ασφάλεια έρχεται πρώτη, είτε μιλάμε για έναν διαχειριστή μιας ιστοσελίδας, είτε για τους επισκέπτες της. Το SSL είναι το νέο πρότυπο ασφαλείας που προστατεύει τις πληροφορίες μας χρησιμοποιώντας προηγμένη κρυπτογράφηση.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Τι είναι ένα SSL πιστοποιητικό και πώς δουλεύει;

Πρίν απαντήσουμε στην ερώτηση «Γιατί χρειάζομαι ένα SSL πιστοποιητικό στην ιστοσελίδα μου;», ας δούμε πρώτα τι είναι. Το SSL σημαίνει Secure Socket layer, και είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την εγκαθίδρυση ασφαλών συνδέσεων. Εξασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα που ανταλλάσσονται κατά την διάρκεια της δραστηριότητας μας με μια ιστοσελίδα είναι ασφαλή.

Δημιουργεί ένα κανάλι επικοινωνίας για τα δεδομένα στα οποία εφαρμόζεται κρυπτογράφηση. Η κρυπτογράφηση είναι μια πρακτική κατά την οποία τα δεδομένα είναι αναγνώσιμα μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Στον πραγματικό κόσμο τώρα, όταν ένας χρήστης ζητάει κάποια δεδομένα από έναν server ή το αντίστροφο, όλα τα δεδομένα στην συγκεκριμένη διαδικασία είναι κρυπτογραφημένα, και δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν και να
διαβαστούν από τρίτους.

Μία ιστοσελίδα με ένα ενεργό SSL πιστοποιητικό θα έχει διεύθυνση (URL) η οποία θα ξεκινάει με https:// και όχι με http://, καθώς το s σημαίνει secure (ασφαλή). Ανάλογα με τον browser που χρησιμοποιείται, θα βλέπετε ένα εικονίδιο κλειδαριάς δίπλα από την διεύθυνση.

Το συγκεκριμένο εικονίδιο υποδεικνύει με εύκολο και κατανοητό τρόπο, ότι όλες οι διαδικασίες αλληλεπίδρασης των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας, χρησιμοποιούν μια ασφαλή σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι ευαίσθητα δεδομένα δεν
μπορούν να υποκλαπούν.

Η παραβίαση μιας ασφαλής σύνδεσης SSL είναι σχεδόν αδύνατη καθώς χρησιμοποιεί μαζί συμμετρική και ασυμμετρική κρυπτογράφηση.

Όταν χρησιμοποιείται η ασύμμετρη κρυπτογράφηση, ένα δημόσιο κλειδί χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση του μηνύματος, ενώ ένα ιδιωτικό κλειδί χρησιμοποιείται για την αποκρυπτογράφησή του. Από την άλλη, στην συμμετρική κρυπτογράφηση χρησιμοποιούνται δημόσια κλειδιά και για της δύο διαδικασίες.

Και πως λειτουργεί όλο αυτό; Πρώτα απ’ όλα, ο server θα στείλει ένα αντίγραφο του δικού του ασυμετρικού δημόσιου κλειδιού. Μόλις αυτό παραληφθεί, ο browser θα παράξει ένα συμμετρικό κλειδί για το συγκεκριμένο session (περίοδο
λειτουργίας) και θα το κρυπτογραφήσει με δημόσιο κλειδί. Ύστερα, ο server θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό κλειδί. Χρησιμοποιώντας το ίδιο συμμετρικό κλειδί για το session, η μεταφορά δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Και γιατί είναι αυτό ασφαλές; Όπως υποδεικνύει και το όνομα του, ένα session κλειδί είναι έγκυρο μόνο ένα session. Αυτό σημαίνει πως σε επόμενο session (μεταφορά δεδομένων από/και προς τον server) θα δημιουργηθεί ένα νέο κλειδί.

Η ιστοσελίδα μου χρειάζεται πραγματικά ένα SSL πιστοποιητικό;

Ένα η ιστοσελίδα σας είναι για ιδιωτική χρήση, τότε η αναγκαιότητα χρήσης ενός SSL πιστοποιητικού ίσως και να μην είναι απαραίτητη. Εάν όμως η ιστοσελίδα σας χρησιμοποιείται για την προβολή της επιχείρησής σας ή/και του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και αναμένεται να έχει πολλούς επισκέπτες, τότε η χρήση ενός SSL πιστοποιητικού είναι επιβεβλημένη.

Η προστασία των δεδομένων των επισκεπτών της ιστοσελίδας είναι επιβεβλημένη, ειδικά εάν μιλάμε για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το γνωστό πλέον σε όλους μας
GDPR, τέθηκε σε ισχύ την 25 Μαΐου 2018. Όσοι αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με αυτόν και τους κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, κινδυνεύει με υψηλά πρόστιμα. Εάν έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και δέχεστε πληρωμές από

τους πελάτες σας, πρέπει να προστατεύσετε την διαδικασία μεταφοράς των δεδομένων αυτών. Κανένας πελάτης δεν θα δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστικής του κάρτας σε ένα μη ασφαλές ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πωλήσεις, άρα δεν θα έχετε έσοδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούν ένα SSL πιστοποιητικό. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεστε περισσότερο αξιόπιστοι και επαγγελματίες.

Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει;

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που μου προσφέρει η χρήση ενός SSL πιστοποιητικού στην ιστοσελίδα ή στο ηλεκτρονικό μου κατάστημα είναι:

Μεγαλύτερη ασφάλεια

Η χρήση ενός SSL πιστοποιητικού σε μια ιστοσελίδα, παρέχει μια ασφαλή σύνδεση. Όλες οι πληροφορίες που μεταφέρονται είναι κρυπτογραφημένες. Αυτό αποτρέπει διάφορες κακόβουλες επιθέσεις που σκοπό έχουν να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.

Καλύτερο Branding

Πως μπορώ να έχω καλύτερο Branding για την επιχείρηση μου; Μέσω εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Όταν εξετάζετε το γιατί χρειάζεστε ένα SSL πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως με αυτόν τον τρόπο παρέχετε μια σύνδεση η οποία προσέχει την ασφάλεια των πελατών σας. Εάν μπορείτε να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη
ασφάλεια στις συναλλαγές, όλο και περισσότεροι πελάτες θα νοιώθουν άνετα να κάνουν δουλειές μαζί σας.

Τέλος, έχετε κατά νου, πως μια διαρροή δεδομένων θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην φήμη της επιχείρησής σας.

Βελτιστοποιημένο SEO

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Google χρησιμοποιεί το HTTPS ως έναν από τους παράγοντες κατάταξης των ιστοσελίδων στην μηχανή αναζήτησης της. Η χρήση ενός SSL πιστοποιητικού συμβάλει στην καλύτερη κατάταξη της ιστοσελίδας σας.

Μελέτη έδειξε πως ιστοσελίδες μπορούν να έχουν έως και 50% βελτίωση στην κατάταξη τους με την χρήση SSL.

Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και περισσότερες πωλήσεις

Αναρωτιέστε ακόμα για το εάν χρειάζεστε ένα SSL πιστοποιητικό; Με την χρήση ενός SSL πιστοποιητικού θα έχετε περισσότερες πωλήσεις καθώς οι πελάτες θα εμπιστεύονται το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Στην πραγματικότητα, το 17% των μη ολοκληρωμένων παραγγελιών οφείλετε στην έλλειψη ασφάλειας των συναλλαγών. Εάν μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια της διαδικασίας έως και την πληρωμή, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων.

Εκτός των άλλων, με την προστασία που προσφέρει ένα SSL πιστοποιητικό μπορείτε να διατηρήσετε σωστά τα δεδομένα των πελατών σας. Η ασφάλεια των ιδιωτικών δεδομένων κατά την διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να ανακτήσει έως και το 34% των σκεπτικών πελατών έτσι ώστε να συνεχίσουν με την συναλλαγή.

Απόκτηση ενός SSL πιστοποιητικού

Τώρα που έχουμε απαντήσει στην ερώτηση «γιατί χρειάζομαι ένα SSL πιστοποιητικό;» ας δούμε πως μπορείτε να αποκτήσετε ένα για την ιστοσελίδα σας.

Ένα SSL πιστοποιητικό παρέχεται από μια Αρχή Πιστοποίησης (Certified Authority – CA), οι Αρχές αυτές εξασφαλίζουν πως μια επιχείρηση ή ένας χρήστης χρησιμοποιούν ένα μοναδικό πιστοποιητικό για την αυθεντικοποίηση.

Μερικές από αυτές της Αρχές Πιστοποίησης παρέχουν πιστοποιητικά με κάποιο κόστος, όπως η Comodo, Symantec, GlobaSign κ.α. Ενώ υπάρχουν και Αρχές Πιστοποίησης που τα παρέχουν δωρεάν, όπως η Let’s Encrypt. Τα πιστοποιητικά μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τον πάροχο φιλοξενίας της ιστοσελίδας μας.

Στην Byteme Systems προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε σε όλες τις ιστοσελίδες που κατασκευάζουμε SSL πιστοποιητικό από το Let’s Encrypt ή όποια άλλη Αρχή Πιστοποίησης επιθυμείτε.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο blog μας.